Vliegende mieren in huis

In de zomer, tijdens een hete dag kan het voorkomen dat u ineens verrast wordt door een grote zwerm vliegende mieren. Meestal is dit in de tuin, maar in sommige gevallen kunnen vliegende mieren ook in huis tevoorschijn komen. Waar komen ze vandaan? En wat kun je eraan doen?

Vliegende mieren in huisVliegende mieren: ongevaarlijk

Misschien is het goed om eerst uit te leggen dat vliegende mieren niet gevaarlijk zijn en ook niet kunnen steken. Natuurlijk is het irritant als ze onverwacht tegen je aan vliegen terwijl je lekker ligt te zonnen. En binnen wil je ze natuurlijk helemaal niet hebben. Maar je hoeft er ook niet panisch van te worden, zoals sommige mensen. En de kans is groot dat je er maar een dag in het jaar last van hebt.

Vliegende mieren zijn ook niet een apart soort mieren. Het zijn de vrouwelijke koninginnen en mannelijke mieren die in een bepaalde periode (als de mierenkolonie groot genoeg is geworden) opgroeien met vleugels. Uiteindelijk vliegen ze dan op een warme dag (nacht) allemaal tegelijk uit. In de lucht worden de vrouwelijke koninginnen bevrucht door de mannelijke mieren. De koninginnen stichten vervolgens elders weer een nieuwe kolonie.

Vliegende mieren bestrijden

Vliegende mieren zijn dus ongevaarlijk, maar natuurlijk wil je liever geen vliegende mieren in huis hebben. Waarschijnlijk komen ze door een opening bij de vensterbank naar binnen. Dat kunnen hele kleine gaatjes of spleetjes zijn, maar je zult deze dus moeten opsporen. Vaak helpt het om met acrylaatkit alles goed af te kitten. In de winter voorkom je er ook nog eens tocht mee.

De mieren die al in huis zijn kun je het beste gewoon verwijderen met de stofzuiger. De oorzaak van de mieren ligt echter buiten, vlak bij de buitenmuur onder de grond. In de tuin of bij de voordeur zullen waarschijnlijk ook sporen te zien zijn van een mierennest. Hier zou je kokend water in kunnen gooien.

Het is niet nodig om een vliegenlamp te gebruiken. Deze werken niet voor vliegende mieren.

Sommige mensen gebruiken lokdozen en boeken hier wisselend succes mee. Vliegende mieren in huis zijn vervelend, maar je hebt er maar zeer kort last van. Dicht alle gaten en kieren en volgend jaar zullen ze niet meer binnen komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.